Казват, че „сънят е здраве”, но защо?

On: person Публикувано от: Екип Вит

Казват, че „сънят е здраве”, но защо?

Всеки от нас прекарва поне една трета от своя живот в сън, а ако се наспиваме добре, ще бъдем отпочинали и ще сме по-здрави.

Ако за продължително време се лишаваме от сън, последиците за здравето ще са сериозни не само във физически, но и в психически аспект. Имунната ни система ще отслабне, има риск от поява на тревожност и депресия, дори от затлъстяване или диабет.

Защо „сънят е здраве”?

Много хора казват, че ”от сън спомени няма”, намеквайки, че времето по време на сън е едва ли не пропиляно, но това далеч не отговаря на истината. За тялото и мозъка ни сънят е изключително динамичен период и през него протичат много възстановителни процеси, свързани с отделните системи.

Благодарение на нашия вътрешен биологичен часовник, след залез слънце и през нощта хормонът мелатонин повишава нивата си по естествен път. Укрепва повече имунната система и ставаме по-устойчиви на инфекции, а когато сме болни, помага за по-бързото възстановяване

Добрият сън може да:

       подобри паметта и концентрацията;

       съдейства за по-високи спортни постижения;

       повиши енергията и тонуса;

       вдигне имунитета;

       намали стреса.

Без осигурен адекватен сън и като количество, и като качество, по-бавно се възстановява и мускулната сила и има опасност да се получи мускулна хипертрофия.

Според изследванията, докато спим, се увеличават нивата на растежния хормон, затова за децата и тийнейджърите сънят е особено значение.

От колко сън се нуждаем?

Има различни фактори, които определят нуждите от сън, като най-съществено значение има възрастта. Препоръчителната продължителност на съня, според възрастовата група, е:

       9-10 ч.+3 ч. дремки денем  - за новородени;

       9-10 ч.+1-2 ч дремки – за малки деца;

       9-11 ч. – за юноши;

       7-8 ч. – за възрастни.

Друг фактор, играещ важна роля, е бременността, при която нуждите от сън се увеличават, вследствие на хормоналните промени.

Ако дълго време не сте си доспивали, трябва да си наваксате с повече сън. При нарушения в съня и често будене през нощта, качеството на съня се нарушава, което е сигнал да вземете мерки.

Как да направите съня си по-добър?

За да бъде сънят достатъчен и пълноценен, можете да се съобразите със следното:

Еднакво време на лягане и ставане

Когато установите редовен ритъм, тялото ви ще се приспособи, което е важно за синхронизирането на биологичния часовник. Ако заспивате трудно, пропускайте подремването през деня.

Избягване на тежка храна преди сън

Вечерята ви трябва да бъде лека и поне 2-3 ч. преди лягане, защото тежката храна се отразява отрицателно на съня. Ако имате хипогликемия, половин час преди сън хапнете нещо малко.

Пиене на кафе или други кофеинови напитки късно следобед или вечер също ще повлияе негативно върху съня ви.

Ограничаване на изкуствената светлина

Ако сте свикнали да заспивате по-лесно пред телевизор или използвате преди сън компютър и смартфон, имайте предвид, че тези устройства действат на мозъка по-скоро стимулиращо, отколкото отпускащо. Освен това, изкуствената светлина потиска синтеза на мелатонин. Топла вана или чаша мляко ще ви подействат по-добре.

Сънят наистина е здраве и трябва да бъде приоритет, наред с физическата активност и пълноценното хранене, за да бъдем оптимално работоспособни и жизнени през деня.

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември
To top

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Или Reset password