5 иновативни технологии в производството на матраци и техните ползи

On: person Публикувано от: Екип Вит

В производството на матраци постоянно се внедряват нови технологии, което е знак за нарастващата тенденция да се избира качествено легло, осигуряващо по-добър сън. Много производители на матраци влагат непрекъснати усилия за предоставяне на максимално добри продукти, които да направят съня по-пълноценен.

Съвременните матраци стават все по-функционални заради хибридната си структура, ортопедични свойства, антибактериални качества, масажна функция, регулируеми основи и др. Големите компании увеличават бързината на влагане на иновации, които да подобрят съня и да помогнат на потребителите да се възстановят физически и психически вечер, за да бъдат по-продуктивни през деня.

Ето 5 от разпространените иновации, които може би вече познавате.

Прохладен сън

За добър сън е подходяща по-хладна среда, каквато е и препоръката на специалистите. Матраците с охлаждащ гел със своята отворена клетъчна структура помагат за постоянната циркулация на въздуха, като не позволяват задържането на влага. Освен че поддържат приятна прохлада, ако са изработени и от мемори пяна, тя подкрепя максимално гръбначния стълб за пълно отпускане на тялото. Матраците, съдържащи охлаждащи гел капсули, са едни от най-предпочитаните, изключително подходящи за лятото.

Регулиране на температурата

Полезна иновация за по-пълноценен сън е терморегулиращата функция на някои матраци. Тя позволява матракът да запази топлото, когато в стаята е студено, а през лятото да охлажда. При терморегулиращите матраци не се използва електрическа енергия, за да се осигури оптимална температура, а специални нишки, най-често бамбукови.

Ароматерапия за подобрен сън

Иновация, която ще помогне особено на хората с проблеми при дишането, е влагането на различни аромати, най-често лайка, алое вера и лавандула, в сърцевината на матрака.

Ако ароматът е на канела, тя притежава антимикробни свойства и намалява риска от поява на бактерии и вируси.

Благодарение на вложените чрез нани капсули аромати в матраците, заспиването е по-лесно, а сънят е здрав и спокоен.

Сензори за сън

В много матраци от ново поколение са интегрирани сензори, чиято роля е да следят съня и качеството му. Настроени са да информират за интервалите на дишане, за сърдечната честота, за броя на ставанията през нощта и др. Като събират всички данни, на производителите е по-лесно да създадат мобилни приложения, даващи по-подробни описания на съня.

Вградените сензори за отчитане състоянието на околната среда могат да регулират автоматично отоплението или охлаждането на леглото, ако матракът включва Hub – външен резервоар за вода, свързан с мрежа от интегрирани в капака тесни тръби.

Air Flex технология

Благодарение на тази революционна технология, може да се изработи матрак, който да осигури различна опора за отделните части на тялото. Това се постига с използването на комбинация от полиуретанова пяна с кехлибар, зеолит и нероли. Добавени са и 3D панели за добра циркулация на въздуха и намаляване на риска от поява на акари.

Всяка година се създават нови модели матраци с все по-уникални технологии с една цел – задоволяване нуждите на спящия. Според прогнозите, в бъдеще можем да очакваме и модели със система за самопочистване.

Дори някои от иновациите да не ни се струват толкова необходими, те помагат изключително много за комфортния сън и цялостното здравословно състояние.

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември
To top

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Или Reset password